Fiscale voordeel zuinige auto stopt in 2013

Bijna alle belastingvoordelen voor superzuinige auto’s gaan verdwijnen in 2013. Dat meldt RTL Nieuws op gezag van bronnen in Den Haag.

Het is al zeer lang duidelijk dat de huidige belastingvrijstellingen voor zeer zuinige auto’s (minder dan 95 gram CO2 voor diesels en 110 gram CO2 voor benzine-auto’s) niet eeuwig zouden duren. Meerdere malen is toegezegd dat in ieder geval de vrijstelling voor de MRB duurt tot 2013. Hoe verder was echter onduidelijk: zou men simpelweg de de CO2-normen aanscherpen of meteen de hele regeling schrappen? RTL Nieuws, dat meestal goede ingangen heeft binnen Financien, meldt nu dat de voordelen helemaal verdwijnen en er een BPM-tarief komt van 10 tot 25 procent. Onduidelijk is of hier dan nog een CO2-factor bovenop komt, maar dat ligt wel voor de hand omdat zeer onzuinige auto’s anders in 2013 extreem veel goedkoper zouden worden. Dat ligt (helaas) niet bepaald in de lijn der verwachting. Bovag en RAI Vereniging hebben afgelopen week overigens nog gepleit voor afschaffen van de MRB-vrijstelling, maar dan per 2014.


Een voordeel blijft bestaan: volgens RTL Nieuws hoeven mensen die “een elektrische auto hebben die minder dan 50 miligram Co2 (sic!) uitstoot, hoeft geen wegenbelasting te betalen.” Een tegenstrijdige zin, omdat een elektrische auto altijd 0 gram CO2 uitstoot. Die grens van 50 gram (niet milligram) CO2 voor auto’s in het algemeen is daarentegen is wel een logische, omdat Europa dezelfde grens aanhoudt voor de supercredit-klasse. Los van ‘echte’ elektrische auto’s die op 0 gram zitten en waterstofauto’s, vallen hier ook veel auto’s met range-extender onder. Bijvoorbeeld de Opel Ampera is vooralsnog beoordeeld op 40 gram CO2 per kilometer.  Over de fiscale bijtelling wordt niets vermeld, er is enkel de eerdere belofte dat een lagere bijtelling gekoppeld is aan een kenteken en de norm dus niet tussentijds verhoogd zal worden als je al een lease-auto in ontvangst hebt genomen.

Bron: Autoweek.nl

Nieuws

U kunt geen commentaar geven

Impressum

AutoImport.nl
Postbus 240
9670 AE Winschoten

Fax: 0031597-433740

W: autoimport.nl
E: info@autoimport.nl

Over AutoImport.nl

AutoImport.nl is een onafhankelijke website met als doelstelling de consument op een zo goed mogelijke manier te informeren met betrekking tot BPM, Belastingen en algemene zaken die komen kijken het het importeren van een auto vanuit het Buitenland

Officieel partner van